Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2008 01:32 - Национализма - голямата грешка на българската история
Автор: bashibozuk Категория: Политика   
Прочетен: 1902 Коментари: 5 Гласове:
0



 
 
 

Приятели,
предполагам, малкото от вас, които са попадали на моя блог се чудят
какво мисля за национализма при толкова странното стечение на обстоятелствата, да съм доктор по история в България с име Баши Бозук.  

Ще ви отговоря. В детските си години много се интересувах от география. Естествено, под география, разбирах нещо съвсем ограничено - разглеждането на държавите по глобуса. Знаех всяка държава, всяка граница, почти всяка столица. Пътувах по глобуса.

После, в училище се оказа, че географията съвсем не било това, което си мислех и нещата ми доскучаха. На преден план излезе историята. Разглеждах с удоволствие една книжка, която се казваше "България - древна и млада". Имаше страхотни илюстрации, а накрая завършваше с хронология. Спомням си как гледах тези дати и пътувах във времето, така като преди пътувах по глобуса.

 В пубертета искрено вярвах в написаното в учебниците по история. Гордеех се с постиженията на българския народ и страдах от несправедливостите извършени срещу него. Когато чуех "Мила Родино, ти си земен рай" се изпълвах с истинско въодушевление.

В последствие, обаче, пораснах още повече и навлязох в критическата. Критическата възраст е възрастта, в която започваш да критикуваш. Подлагаш на критика всичко, което са си сложили в главата и откривах своята истина за нещата. Подложих на критика национализма си и установих, че той поддава във всички направления. От своя национализъм се прехвърлих към идеята за национализма и националната държава въобще и установих, че и тя е доста глуповата.
Защо? - сигурно ще ме попитате.
С две думи: национализма претендира за уникалност и открива тази уникалност във величието на историята. Претендира, че именно това величие с тази уникалност ще го води към бъдещето. Всеки, обаче, може да открие величие в историята си и изведнъж всеки националист се оказва велик и ...не уникален. Напълно еднакъв със всеки друг националист.

 Ето затова смятам идеята на национализма и въобще това да се търси гордост в историята на народа си за глупава и напълно необосновата.

П.П.
Ако националиста подчертаваше уникалността си с глупостта на народа, към който принадлежи, както и със собствената си тъпота, тогава наистина, смятам, щеше да открие своята собствена идентичност.

 



Тагове:   национализма,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Нищо не разбрах,
04.10.2008 14:03
но много ми хареса :-)
цитирай
2. ahmeddogan - да, бг нажионализъм
06.10.2008 16:26
е вреден за разлика от други позтивни такива, бг националисти са квартални такива и не виждат по-далеч от собствената си стряха или стобор, а бг история е една сервилна и неиситнска наука, отдадена на емоционални изблици, а не научни доводи. колко бг историци занат древни езици, които биха им помогнали при разгадавенето на писмените артефакти?!
цитирай
3. анонимен - Не грешка, а реализъм
28.04.2010 00:24
Когато празната ти кратуна разбере, че ЕС граби ежегодно от България по 8 млрд лева и ходиш затова със скъсани обувки и циганите чукат дъщеря ти - тогава ще разбереш, че ти си грешката, а не националистите Ботев и Левски. Но вече си с толкова празна глава, че си готов за цигански парцал.
цитирай
4. atila - Iyi kardeshim
17.03.2012 20:40
Arkadeshim, това което го наричаш национализъм, всъшност не е национализъм, а някаква форма на турбо-национализъм, излезнал от употреба преди доста години, но само нашите промити мозъци, не могат да го проумеят, че силата на една нация в съвременността не се крие във отминалите военни победи, а се крие в креативността на икономиката.

Врякат си разните промити мозъци, а не виждат в каквак кал и тиня затъват сами, но инак си намират оправдание с какво ли не, особенно с името ти. Но карай брат, карай да върви.

Тюрките напредват, и гледат бъдещето, а тези са в миналото. Ами славното минало е за славяните, а бъдещето е за тюрките. Хайде да видим кой ще пребъде след това.
цитирай
5. bojil - Това за национализма го разправяй ...
21.01.2013 00:17
Това за национализма го разправяй не на нас,а на рязаните в Анкара: не ние,а те са шовинисти и националсоциалисти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bashibozuk
Категория: Политика
Прочетен: 397046
Постинги: 46
Коментари: 296
Гласове: 328
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930