Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2008 13:51 - Великата Османска Империя
Автор: bashibozuk Категория: Политика   
Прочетен: 25135 Коментари: 21 Гласове:
1



 
 
 
 
Великата Османска Империя (за кратко ВОИ),
бе най-съвършенното държавно образование в историята на източното християнство. Както казваше, големия английски философ на историята Арнолд Тойнби ВОИ е "универсалната държава, която източното православие така и не успя да изгради". За всеки от своите многобройони поданици ВОИ е била добра хранилница и защитница.

Всъщност, в целия средновековен свят, ВОИ бе единствената, в която всеки поданик имаше възможност да се издигне до най-висшите постове на администрацията, преминавайки единствено през кратко, но съдържателно обучение в школата на Еничарския корпус. При това нямаше никакво значение дали този поданик е беден или богат, християнин, мюсюлманин или еврейн. Доказателство за това е бяха многобройните велики везири (най-вишия пост до кото можеше да се стигне по волята на човек, защото султан се ставаше по волята на Аллах), които бяха гърци, сърби или евреи.
ВОИ беше и спасител срещу на гонените, доколкото прие всички евреи изгонени от ксенофобско настроеното испанско управление през ХVІ в. В тази държава на свободата беше без значение каква религия изповядват поданиците единствено от значение беше те да и служат вярно.

Може само да съжаляваме, че ВОИ, като всяко чувешко изобретение, изчезна в мрака на историята, но успокоителното е че това ще се случи с всяка държава на този свят.


Тагове:   империя,   Османска,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Безумие
15.12.2008 15:13
Човече,ти наистина не си в ред! В Турската империя не е имало понятие за народност-хората са се деляли на мюсюлмани и рая.Раята не са били хора-те са били роби без права.До края на 19 век раята е била длъжна да работи ангария....робски труд за империята на Осман.Имало е везири арменци,евреи,но това са хора отказали се от Божия син,от своя род и език и приели исляма.Няма друга религия в света ,която открито да проповядва насилието,освен исляма.Това е т.н. джихат-свещена война за насилствено налагане на вярата в Мохамед.Ето това е истината.Освен това виж.....има и винаги ще има една велика християнска империя-Руската.Там наистина умеят да уважават различните.И затова си я има....за разлика от Османската.
цитирай
2. bashibozuk - За жалост
15.12.2008 22:36
вие двамата имате твърде малко представа за Великата Османска Империя. Най-вероятно тя е придобита от българските средношколски учебници по история и от предаванията на известния с своята политическа повратливост Божо Димитров - и двете неща не са известни със своята особена акуратност.
Турското робство е било робство за робите, а е било владичество за интелигентните и свободомислещи хора. Какво да се прави, на някой робството им е в кръвта.
А джихада има като първо значение -вътрешна борба срещу злото слабостите в самия човек
цитирай
3. darktales - А така, много хубаво. Все така пр...
16.12.2008 12:46
А така, много хубаво. Все така приказвайте, та да гледате Европа през крив макарон поне още 50 години. Стойте си където сте и си правете каквито си империи искате.
цитирай
4. bashibozuk - darktales
16.12.2008 16:43
Само заради едната европа, не може да се изменя историята. Поне не и ние - за другите не знам.
цитирай
5. darktales - :))
16.12.2008 20:03
Moя грешка, после ти прочетох и другите постове.
Няма нищо, забавлявай се.
цитирай
6. strianakiev - Привет анонимен...
17.12.2008 16:08
Хубаво е, когато човек реши да прави квалификации предварително да прочете малко по темата. За да не стане недоразумение предварително казвам, че съм ортодоксален християнин. Ако си направите труда и прочетете Корана (има го преведен на български език) никаде няма да прочетете да се проповядва насилие. Няма религия или религиозно учение, което да проповядва насилие и да е оцеляло.
Ако трябва да бъдем справедливи в момента исляма се изповядва от най-много хора по света. За това си има много сериозни обективни причини.
Що се отнася до практиките, които се реализират в името на религиите, то там е пълен кошмар.
Всички религии са налагани по насилствен път и в интерес на тези, които са управлявали масите. Така е било, така е сега и така ще бъде. Ще попитате защо? Човечеството няма доброволно избран от всеки от нас морал (закон по който да общуваме).
Докато по една или друга причина ние хората се делим на такива или онакива т.е. нямаме вътрешното усещане, че сме едно и също нещо, че сме частички от едно голямо нещо, което е вечно и безсмъртно живота ни ще бъде постоянна война.
Що се отнася до Великата Османска империя, то тя действително е постигнала голям успех, защото е била изградена точно върху този принцип – заличаване на различията, били те верски или имуществени.
Нима днешна много милионна Турция се крепи на верските и имуществени различия? Не. Запознайте се с това, което е казал и написал Кемал Ататюрк, човека който е завършил българското военно училище в Княжево с отлични оценки в първия му випуск. Няма мъж в Турция, който да не знае, кой е Кемал Ататюрк. Казвате турско робство, но истината отново не стои зад думите.
Какво робство е това, когато в подбалканските градове са съществували фабрики и работилници в които са работили и българи и турци, а собственика е бил българин и се е ползвал с превилегията да шие униформите на цялата Османска Империя? За какво робство става дума, когато раята (бедните българи и турци) е плащала смешни данаци от порядъка на 10%? Сравнете тази цифра с цифрата, която плащате днес като данаци и такси…само ДДС е 20%, а ако прибавим и другите…Как да си обясним, че в тези малки градчета под балкана са издавани ежедневници на български език.. В Карлово например е имало 10 ежедневника…Не мога да подмина и кланетат, които целенасочено са били провеждани, но помислете, коя власт не се отбранява, когато е нападната..
Истина е, че в исторически план сме си нанесли взаимно много тежки рани, които не сме забравили и трудно ще забравим, но пътя ни като хора е да живеем заедно и да се подпомагаме, а не постояно да се убиваме. Дайте да се обърнем с лице един към друг и признаем правото и на другите да живеят. Балканци време е да се откажем от името си “барутен погреб”. Място по земята има много. Нека виждаме доброто в другия. Защото, ако продължим така, отново ще ни смятат за хора второ качество и ще ни използват за разменна монета в глобалната политика.

цитирай
7. darktales - strianakiev
18.12.2008 16:25
Брей, да се чуди човек защо Васил Левски не си е седял в Карлово да си чете 10-те ежедневника, ами е тръгнал да обикаля и да пълни главите на хората с глупости... Десет вестника са това, не е шега работа, докато ги прехвърлиш всичките, и денят свършил.
Ами имало ли е съдилища, в които да служат съдии християни и да издават присъди еднакво валидни и за християни и мюсюлмани?
Имало ли е полицейски части, в които да служат и християни и да имат еднакви пълномощия спрямо християни и мюсюлмани?
Имало ли е свободен достъп за християни да заемат, според способностите си, командирски длъжности в армията и да командват мюсюлмани?
Че някой и друг християнин по рождение е ставал везир или че е имало християни в различните администрации, това само по себе си не е кой знае каква придобивка. Тъй както е имало много арменци в турските администрации, тъй и 1 млн. арменци бяха изклани в 1915-16 гг. Тъй както имаше турци директори на предприятия и партийни секретари през соца, тъй и един ден на управляващите им скимна да им сменят имената. Такова равноправие, което зависи от доброто желание на някой, огън да го гори.
И всъщност подобни спорове са малко странни в блога на bashibozuk, който поради някакви си негови причини просто тролства по един малко по-интелигентен начин, а пък ние му се вързваме.

цитирай
8. strianakiev - Стана дума За Васил Левски...
19.12.2008 12:56
Не зная дали Вие известно, но истината за него е много горчива. Преди години Мерсия Магдермот написа книга за него, като хвърли огромни усилия да направи обективно изследване на живота му до неговата смърт.
Авторката познава добре бита на нашия народ, защото участва в бригадирското движение у нас в годините след Втората световна война и беше заразена с ентусиазма на нашите млади хора и копаеше на язовир Копринка наравно с нашите младежи и изпълняваше нормите на "другарите".
Познавам авторката лично и мога да се доверя на думите и повече от колкото на който и да е от нашите "изследователи" на живота на Левски. Дамата научи турски и български език за да може обективно да направи анализ на живота на В. Левски. След посещението си в Истанбул и едномесечната си работа в Държавния архив на Турция успя да събере много материали за това, кой е предал Левски защо е бил търсен, арестуван и осъден. Всички тези документи не намериха място в книгата и поради цензурата. След официалното представяне на книгата и Макдермот посети много градове и учреждения, където споделяше доста факти, които не бяха лице приятни за власт имащите, но не смееха да и забраняват да говори.
Ето фактите, които можете да проверите, като се свържете с автора.
Левски е бил преследван от турската власт, като криминален престъпник. Пътувайки като емисар на революционните комитети той е принуждавал българските чорбаджии да дават парични средства за закупуване на оръжие и джапане. Някои са се подавали на заплахите и са давали, но някои от тях са отказвали категорично и се е налагало Левски да ги заплашва с физическо унищожение. В един от случаите се стига до там, че Левски вади камата си и посяга на чорбаджията да го убие, но наблизо бил един млад и здрав българин слуга на чорбаджията, който се хвърля да спасява господаря си. Левски убива момчето и бяга от мястото на престъплението. Момчето е погребано с почести. Чорбаджията уведомява местната власт и тя тръгва да търси убиеца. Убиеца е намерен случайно от турски заптиета и се е задействала процедура за разкриване криминално престъпление убийство от неизвестен извършител. Никой не е знаел, че това е Васил Левски. Престъпника е бил закаран до София придружен от две заптиета с волска кола. Обвинителният акт четен в съда срещу Васил Левски е по повод убийство на българин от българин. В процеса се разкрива личността на Васил Левски, но турския съд не намира доказателства за антидържавна дейност от страна на подсъдимия и го осъжда за убийство на човек. Обвинителния акт и решението на съда са запазени в държавния архив на Турция. Левски е обесен и захвърлен на боклука, защото така е повелява християнския и мюсюлманския морал. Убийците нямат място в гробищата нито на мюсюлмани нито на християни.
За това никога и никой не може да каже къде е гроба на Васил Левски. Ще попитате, кой прави Васил Левски национален герой...отговора е много ясен Иван Вазов. И още по точно хората, които са искали да успокоят съвестта си. Един от тях е и Иван Вазов.
цитирай
9. darktales - strianakiev
19.12.2008 22:36
Благодаря Ви много, най-после ми се отвориха очите.
Ей сега ще изхвърля всичко, което имам за Левски и от Вазов от дома си и ще набия канчето на 2 1/2-годишния си син да забрави едното куплетче от Вазово стихотворение, на което криво-ляво се мъча да го науча.
Ами може ли да си оставя поне някои неща на Захари, там където не пише за Левски, разбира се? За Стефан Караджа и Хаджи Димитър може ли, чувал съм, че били нещо повече от приятели, а Филип Тотю пияница и побойник? Знаете ли нещо за това?
цитирай
10. rustam - Уважаеми господин Янакиев....strianakiev
22.12.2008 00:45
По всичко личи в коментарите Ви, че много четете.Империята е Турска,не е Османска обаче.Както другата е руска, а не славянска.Защото е държава на османските... Турци.
Обаче ......срещу писаното от мене стои просто едно Ваше твърдение,без аргументи!
Вярно ли е че в Турската империя хората се делят преди всичко по религиозен принцип?Че християните са били разглеждани като безправни роби? Че са били длъжни да полагат безплатен робски труд? Вярно е. Защо тогава правите извода, че аз не съм чел? Или просто тези истини не ви отървват?
Като сте чели корана, там говори ли се за джихат?Говори се......уви.....точно като война за налагане насилствено на исляма.
Божият син казва-моето царство не е от този свят.Царството небесно е за чистите души, за бедните духом. Не е за тези дето много четат.
Така че и хиляда пъти да прочетете Евангелието, струва ми се че няма да стигнете до Бога.Той се вярва, не се разбира....
Познавам хора като Вас, за тях Ботев не е революционер , а терорист.Предполагам бихте се гордял с евентуално родство с Ивачо Хаджипенчович...
P.S. И все пак ако имате претенции за четящ човек-разберете в БЕ има едно такова нещо-пълен член.Не е безмислено-показва кой върши действиетол
цитирай
11. анонимен - Ot Borqn Mlqkov do strianakiev
12.01.2009 14:03
Sled vql pregled na glupostite, koito si napisal iskam samo da te svetna, 4e Mustafa Kemal alias Ataturk ne e zavyr6il voennoto u4ilishte v Knqjevo, a v Bitolq.
цитирай
12. анонимен - луи витон интернет магазин одежды
18.10.2012 02:47
Доброго времени суток!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://tyuryaga.ru/user/assulaBic/>норка распродажа </a> подошва для обуви купить <a href=http://maxyproof.ru/user/DoveBeeld/>американский каталог одежды </a> интернет магазин одежды розница <a href=http://upnasledov.narod2.ru/>ночные сорочки купить </a> купить сумку переноску для детей ... Успехов Вам!
-====-
<a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Buying Online Kamagra US Online </a> - Kamagra UK supplier sildenafil citrate :.Kamagra supplies .:<a href=http://buy-kamagra.blog.hr/>Kamagra suppliers UK </a> - benefits of Kamagra
цитирай
13. анонимен - одежда недорого украина
19.10.2012 06:51
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://znakomstwa-agentstwo.ru/user/MennaBexY/>интернет магазин детской итальянской одежды </a> лосины купить <a href=http://video.klubni4-ka.ru/user/toisatepayday/>платья для девочек </a> колготки и чулки <a href=http://dejavu.ua/>каталоги мужской одежды </a> одежда фото ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-express-shipping.blog.hr/>Kamagra 100mg canada cialis 20mg </a> - get online Kamagra order a prepaid mastercard : discount Kamagra Generic : <a href=http://cheap-kamagra-online.blog.hr/>Canada Buy Kamagra online </a> - Kamagra kopen
цитирай
14. анонимен - платья 2012 весна
19.10.2012 15:53
Привет Всем!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://worldofminers.ru/user/Unfafetty/>купить сток обувь </a> балетки <a href=http://www.molodezh-center.ru/user/floomopombora/>летняя одежда каталог </a> весна лето платья <a href=http://dejavu.ua/>смотреть платья </a> интернет магазин купальники ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Kamagra 100mg revatio </a> - Kamagra 100mg tadalafil tadalis sx : Kamagra tablets supplier UK : <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>Oral Jelly suppliers Kamagra tablets </a> - Buying Generic Kamagra online pharmacy
цитирай
15. анонимен - платье mp3
20.10.2012 01:00
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://webart.obchod.cc/forum/member.php?action=profile&uid=18727>купить куртку женскую с мехом </a> магазин одежды мужской <a href=http://www.rusmobile.de/user/Boyloaglync/>w интернет магазин одежды </a> интернет магазин трикотажной одежды <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>купить костюм принцессы </a> Распродажа обуви ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/>Oral Jelly review usa Cheap Kamagra </a> - Cheap Kamagra cash orders : where to Buy Kamagra online now : <a href=http://now-online-kamagra.blog.hr/>Kamagra holland </a> - super Kamagra UK sildenafil citrate
цитирай
16. анонимен - интернет магазин одежды в томске
20.10.2012 07:16
Уважаемые господа!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://tg-project.ru/user/Jedevitep/>восточная бижутерия </a> белье женское интернет-магазин <a href=http://pesen.net.kg/user/spoizesop/>интернет магазины луганска одежды </a> некст одежда интернет магазин <a href=http://dejavu.ua/>каталог одежды большого размера </a> одежда детская ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra Online shop UK </a> - Buy Cheap Kamagra Online from Canada : Cheapest Online pharmacy Kamagra drugs : <a href=http://kamagra-uk.blog.hr/>mhra Kamagra </a> - Kamagra side effects
цитирай
17. анонимен - леггинсы брюки купить
20.10.2012 21:32
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://ou1.ru/user/Edgeseetrossy/>джинсы подростковые купить </a> сорочки мужские <a href=http://avtozvuk.info/user/jisuskign/>купить юбка из фатина </a> где купить обувь больших размеров <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>где можно купить сумку </a> куртки мужские ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Kamagra jellies from abroad </a> - inexpensive Generic Kamagra best price : Kamagra Oral Jelly 100mg order sildenafil citrate : <a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>shop for shop for Kamagra UK </a> - Kamagra Oral without prescription viagra Jelly Buy now Kamagra Cheap Online Kamagra online prescriptions pharmacy
цитирай
18. анонимен - одежда дизель интернет магазин
30.10.2012 07:11
Уважаемые господа!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://coolkey.ru/user/nouloubbilies/>одежда каталог сайтов </a> детская одежда для девочек <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#купить-свадебное-платье-недорого»>купить свадебное платье недорого</a> бусинка бижутерия <a href=http://facemeback.ru/user/litSarlNili/>каталог одежды осень 2012 онлайн </a> мужские сапоги ... Хороших Вам покупок!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://erste-kamagra100mg.webstarts.com/>Kamagra voucher </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg Order ajanta pharma : Kamagra Cheap viagra : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>discount online prescription Kamagra </a> - find Cheap Kamagra Online
цитирай
19. анонимен - интернет магазины одежды известных брендов
01.11.2012 10:12
Как дела?Хотите купить одежду не выходя из дому? Тогда читайте новость - <a href=http://skupaem-auto.ru/user/ErrodyNimerer/>интернет-магазин женской недорогой одежды </a> formalab каталог <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#купить-детскую-одежду-в-киеве»>купить детскую одежду в киеве</a> детская одежда джинсы интернет магазин <a href=http://www.dynaxel.com/demo/member.php?action=profile&uid=45904>платья 2012 осень зима </a> одежда для новорожденных ... Удачи Всем!
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://kamagra100.blog.hr/>Buying Generic Kamagra Online pharmacy </a> - what is Kamagra sildenafil : Buying Kamagra medication online : Discount for re 5 7 % <a href=http://kamagra-oral-jelly.blog.hr/>kamagra uk pay pal </a> - Kamagra shop kaufen Jelly
цитирай
20. анонимен - костюм феи купить
04.11.2012 20:19
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://vseryale.ru/user/WrotteCrure/>отделка платья </a> мужские кофты <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/#большая-распродажа-женской-одежды»>большая распродажа женской одежды</a> продажа модной одежды <a href=http://szar.ru/user/Nipblueli/>интернет магазин камуфляжной одежды </a> одежда недорого ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
Discount for Christmas <a href=http://super-kamagra.blog.hr/>shop tablets Kamagra soft </a> - inexpensive Generic Kamagra best price : www Kamagra ltd co UK : Discount for re 5 7 % <a href=http://info-kamagra.com/>Kamagra Oral Jelly without health </a> - Kamagra wysylka
цитирай
21. bojil - Добре че беше Българинът от Балк...
20.01.2013 23:52
Добре че беше Българинът от Балкария Кузман (Усман,Осман І),та им основа империя на първобитните тюрки,че без него те и до днес щяха да си пасат камилите нейде в Казахстан!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bashibozuk
Категория: Политика
Прочетен: 396790
Постинги: 46
Коментари: 296
Гласове: 328
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930