Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2008 14:05 - Смъртта на една Империя. Османската империя 1912-1923 - Част І
Автор: bashibozuk Категория: Политика   
Прочетен: 3105 Коментари: 1 Гласове:
1




 
 
  
Приятели,
В няколко части ще се опитам да ви разкажа, за края на една от най-величествените империй стъпвали на Балканския полуостров - Османската. Всеки надарен със сърце и милосърдие му става тъжно и жално, когато чете за края на която и да е империя -Римска, Византийска, Персийска, Египтеска, Съветската, Османска.... Това е така, защото всеки вижда как величието с сблъсква с калта, блясъка с разрухата. Като историк съм дълбоко убеден, че хода на историята не е предначертан. Той се създава на момента - тук и сега. Въпреки това, някъде дълбоко в мен, не мога да изтрия убеждението си, че в същност края на една империя е заложен още в семето й. Това неимоверно разрастване на територия и свързаното с него централизиране на властта в малка група хора, винаги води до задушаване на онази първопричина за развитието - човешката свобода. Така че приятели, не тъгувайте когато четете за края на която и да е империя.  Невъзможността да се подтисне човешката свобода смачква империите и това, вярвам, е един от малкото природни закони в историята.
А ето и край на Османската империя.


 

От дълго време погледите на Италия били насочени към Триполитания (дн. Либия). Желанието да компенсира френското и английското присъствие в Север­на Африка и австрийското настъпление на Балканите, близостта на една страна, която напомняла „обетованата земя", спомените от римското присъствие, предполагаемите й богатства, мисълта, че „плодът вече е узрял" - всичко това възбуждало общественото мнение в една Италия, обхваната от националистическа и империалистическа треска. От Триполитания се интересували чиновници, политици, журналисти, представи­тели на деловите среди. Тя можела да приеме демографския излишък на Южна Италия, който се насочвал към Америка. Преди още да отвори свой клон в Истанбул, Банко ди Рома вече се била установила в Триполитания и се впуснала в амбициозни инвеститорски програми в ЖП транспорта, корабоплаването, пристанищата, модернизацията на селското стопанство (производство на зехтин), без да забравя покупката на земя, като по този начин подготвила терена за политическо подчиняване. Но преминаването й към действие било решено от събитията в Мароко. Поради френско-германските договори, които развързвали ръцете на Франция в замяна на компенсации за Германия, било крайно време Италия да действува.

Младотурците осъзнавали опасността, надвиснала над последната им североафриканска провинция. Те опитали да нарушат почти пълния ико­номически монопол на Италия, като привлекли инвестиции от други страни. Така например през март 1910 г. новият валия на Триполи Ибрахим паша предложил на американския капитал да експлоатира фосфат­ните находища. Но в същото време той пренебрегнал отбраната на про­винцията. Милицията от времето на Абдул Хамид била разпръсната след 1908 г., а войските били изтеглени, за да се справят с бунтовете в Йемен.

На 29 септември 1911 г., след като изтекъл срокът на ултиматума, връчен от италианските власти, войната била обявена. На 4 октомври италианските войски дебаркирали в Триполитания. За няколко седмици те завзели крайбрежната зона, без да срещнат сериозна съпротива. В на­чалото на ноември Италия официално обявила присъединяването на Триполи и Бенгази.

Но османската съпротива бързо се организирала. Залогът бил значи­телен: ако турците се окажели неспособни да защитят Триполитания, арабите от провинциите в Средния изток щели да загубят доверие в пок­ровителството срещу западния империализъм, което им обещавал Ис­танбул. Турско-италианската война събудила пан-ислямистки чувства в мюсюлманския свят. Тя предизвикала силен порив на солидарност, а в самата Турция тласкала духовете към джихад. Във в. Танин Хюсеин Джахид призовавал съотечествениците си да се успокоят, за да не раз­тревожат Англия, чиято помощ била необходима за разрешаването на кризата. Енвер бил изпратен в Триполитания с шепа офицери да органи­зира съпротивата отвътре, събирайки останките от османските гарнизо­ни и съюзявайки се със сенусите. Така започнала една партизанска вой­на, която продължила много години. Неспособна да проникне във вът­решността на Триполитания, за да укрепи властта си, Италия бомбарди­рала Дарданелите и завладяла Додеканезите (април 1912 г.).

През това време на другия край на империята, в Македония и най-вече в Албания, положението непрекъснато се влошавало. В продължение на дълги години албанците били един от стълбовете на османската дър­жава и султаните имали към тях особено добро отношение. Абдул Ха­мид съумял да спечели на своя страна албанските вождове. Албанците често играели първостепенна роля в младотурското движение (напри­мер Ибрахим Темо) и в самата революция (Ниязи), като се надявали, че новият режим ще задоволи стремежите към автономия, които се проя­вили по времето на Берлинския конгрес. През ноември 1908 г. в Манас­тир (Битоля) бил свикан Национален албански конгрес, на който присъс­твували мюсюлмани, православни и католици. Той отново потвърдил подкрепата си за младотурците. Но много скоро централизаторските тенденции на последните предизвикали вълнения в албанските планини.

Докато в Камарата албанските депутати начело с Исмаил Кемал про­тестирали срещу политиката на младотурците, вълненията в Косово през 1910 г. преминали в открит бунт. Преди държавата почти не нала­гала властта си в албанските планини, а централизаторската политика на младотурците била насочена именно към това. Албанците се възпроти­вили срещу опитите да се въведат нови данъци, преброяване, турски училища, използуване на османски език и арабска азбука на мястото на собствения им език. Законът срещу четите, според който цивилното на­селение трябвало да предаде оръжието, бил приет много лошо в една страна, където кръвното отмъщение било един вид национална тради­ция. Албанците католици били недоволни от задължението да служат в армията на султана. Изправени срещу албанското въстание, младотур­ците редували бруталните репресии (експедициите на Джевад паша, на Тургут паша) и споразуменията. През 1911 г. партизанската война се въ­зобновила. В нея участвували християни и мюсюлмани, които поставя­ли над всичко албанската си идентичност, а съседната Черна гора ги снабдявала контрабандно с оръжие. Албанският национален комитет, създаден във Вльора, поискал обединение на албанските провинции в ед­на единна Албания, която да има свой Парламент, своя администрация и своя армия. През август 1911 г. правителството като че ли отстъпило, но положението оставало неясно. През пролетта на 1912 г. Албания отново се разбунтувала.

 




Гласувай:
1



1. bojil - А като знаем италианците какви м...
21.01.2013 00:26
А като знаем италианците какви мижитурски бойци са били почти през целия ХХ век,можем да си представим що за бойци са били пък турците,за да бъдат победени толкова лесно от тях!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bashibozuk
Категория: Политика
Прочетен: 397016
Постинги: 46
Коментари: 296
Гласове: 328
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930