Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2008 10:37 - "Време Разделно", Сюлейман Великолепни и непостроения паметник на Шипка - Отговор към Валсодар
Автор: bashibozuk Категория: Политика   
Прочетен: 5508 Коментари: 5 Гласове:
1



 
 
 
 
Скъпи Валсодаре - Радославе,

много силно е да се каже, че "Време разделно" отразява "реално случили се исторически факти", като имаш предвид, че е правен през най-мракобесния период на българската социалистическа история, когато режима изпускаше положението и си търсеше вътрешен враг. Възродителния процес може и да е сълзлива струна, но имай предвид, че аз съм го преживял и мога да ти кажа, че наистина е реален исторически факт. И докато на мен все пак ми е простено да бъда сълзлив, именно защото съм го преживял, не виждам защо ти ставаш сълзлив с напомнянето на събития от преди 400 години? А да не говорим, че и целия ти пост е сълзлив
Мога да ти кажа, че в Турция 13-годишни момиченца не си слагат голите снимки в интернет, Реалитата не се ползват с особена симпатия, а освен всичко друго, особено напоследък, от там излязоха изключително интересни филми с доста голям успех, пък и нобелист по литература. Де да знам, но е възможно една от причините за тези успехи на Турция да е факта, че там хората са добре запознати с Сюлейман ІІ и защо е наречен Великолепни. А повярвай ми незнанието на тази история много пречи на българите, защото в крайна сметка тази история е и тяхна.

Освен това паметника на Шипка, трябваше да бъде за загиналите турски войници, а не за въпросния султан. Ако беше построен, това щеше да покаже една зрялост у българите, която за жалост все още не демонстрираме.

Преди няколко години, точно в разгара на спора за или против паметник на шипка, гледах филм по Дискавъри. Ставаше дума за някакъв немски кораб от втората световна война потопен от англичаните. Нищо особено, до финала на филма. Тогава няколко дядковци, англичани и германци, малкото останали живи свидетели на битката, пътуваха на един британски кораб, за да метнат венци на мястото. После стояха един до друг, тези бивши врагове, и ронеха сълзи - заедно. И тогава си казах, да хората в тези две нации са големи - научили са се да прощават!

По това време у нас, особено в Интернет, се ширеше масова истерия от криворазбрани национални трубадури, и пригласящия им хор.... Турско робство, ужаси, изнасилвания, кръв и какво ли още не се стелеше от свободните български медии. Общото мнение сред българското общество бе, че слагайки този паметник България става отново турска провинция. Който се опитваше да каже нещо различно бе задушаван в всеобщото презрение, че е подлога на турците и продал душата си на Догана!  (Между другото подготям за публикуване тук, превод на една глава от "Демокрацията в Америка" на Алексис дьо Токвил, за тиранията на мнозинството върху свободата на мисълта в Америка, която ми се струва изключително подходяща за България).

Никой обаче не каза, че изграждането на един паметник на Шипка ще покаже благородството на българите. Защото ще са разбрали, че "Мъртвия не ни е враг". Защото тези хора, които са идвали като вълци и са бягали като овци, са защитавали своята родина, така като са я разбирали. Вероятно много от тях са оставили даца и вдовици и зад смъртта на всеки от тях са се криели  множество огромни индивидуални трагедии. Ето за тях беше този паметник.

За жалост обаче, все още, като нация, нямаме това велико чувство да се научим да прощаваме. Може би и затова сме вечните жертви!



Гласувай:
1



1. анонимен - Прочетох с интерес тази публикация.
17.10.2008 11:27
Мисля, че това е достоен отговор на постинга на Васлодар.
цитирай
2. bashibozuk - Благодаря ви за коментара
17.10.2008 11:43
тлнет. Още повече ме радва, че комплимента е от най-четения блогър, при това аз съм един от най-нечетените такива.
цитирай
3. анонимен - изключително се радвам
03.11.2008 23:16
и вероятно има защо да си нечетен.
Аз пък ще ти кажа, че ми е през кура за Шипка , за кърджалийските преселници, смяната на имената през социализма и тъ нъ. Само защото продължавам да имам жив пример въпреки 528-те год. "присъствие" на съкръвниците ти!
Колкото и неблагородно да е в бащиното ми село турци, помаци и цигани не нощуват. Дори и да имат работа там, преди залез се изнасят и се връщат след изгрев. Не за друго, ами ако замръкнат може и да не осъмнат. Много е силно да се каже, че "Време разделно" отразява реални събития, но отразява реални хора и потомците им дишат и до днес! А 5-те села непотурчени в Родопа планина ги има и сега!
Един техен потомък!
... бащиното ми село е Левочево
цитирай
4. bashibozuk - Да, знам го Левочиево
04.11.2008 23:20
преди десетина години замръкнах там спах пред хода на църквата- Чудесно място, където хората не се интересуваха от етническия ми произход. Това което си написал обаче е глуповато.
цитирай
5. bojil - А какво търсиха майка си на Шипка ...
21.01.2013 00:05
А какво търсиха майка си на Шипка тези турски войници- да не би да идваха да ни черпават с пържоли и да ни се извиняват,че са изгорили Стара и Нова Загора и са избили невинните им мирни жители по погрешка?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bashibozuk
Категория: Политика
Прочетен: 395116
Постинги: 46
Коментари: 296
Гласове: 328
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031